galeria przepisów
Śledzie w sosie winegret Śledzie w sosie winegret
Śledzie w sosie winegret
autor: 2milutka
skład:
600 g filetów śledziowych Matjas Lisner
1 szklanka mleka
1 cebula
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Sos:
3 ząbki czosnku
3/4 szklanki oleju
sok z wyciśniętej jednej cytryny
sól do smaku
sposób przygotowania:
Śledzie namoczyć w szklance mleka przez godzinę,osączyć pokroić na małe kawałki.Cebulę obrać pokroić w kostkę sparzyć wrzątkiem na sicie i wymieszać ze śledziami,posypać suszonymi ziołami dodać listek laurowy,wszystko włożyć do naczynia lub słoja.

Przygotować sos: Czosnek obrać przecisnąć przez praskę połączyć z olejem i sola do smaku oraz dodać wyciśnięty sok z cytryny-najlepiej sos wymieszać w słoiku kilkakrotnie potrząsając. Zalać śledzie w słoiku i odstawić w zimne miejsce na 3-4 dni. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.