galeria przepisów
Śledzie korzenne z marynowaną gruszką Śledzie korzenne z marynowaną gruszką
Śledzie korzenne z marynowaną gruszką
autor: Annas
skład:
opakowanie śledzi Lisner a'la Matjas
2 gruszki w occie
oliwa z orzechów włoskich
nitki chilli
płatki migdałów
chleb pełnoziarnisty z siemieniem
sposób przygotowania:
Płaty śledzia namoczyć na noc w mleku, następnego dnia opłukać, wysuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć ciasno w słoiku, zalać olejem wymieszanym z 1 łyżeczką mielonego imbiru, 1 łyżeczką mielonych goździków i cynamonem (ilość jaką lubicie). Do słoika wrzucić gwiazdki anyżu. Odstawić do lodówki przynajmniej na 24 godziny i mamy śledzia w zalewie korzennej.
Gruszki w occie pokroić w plastry i układać na zmianę, kawałek śledzia i plaster gruszki. Tak ułożone śledzie skropić oliwą z orzechów włoskich, posypać płatkami z migdałów i udekorować nitkami z chili.